Meny Stäng

Virusvårtor

Virusvårtor (verrucae)

Behandling med laser är effektiv på vårtor. Laser dödar virus och bakterier så att vårtorna försvinner. 

Virusvårtor (verrucae)

Virusvårtor (verrucae)

Vårtor orsakas av Humant Papillomvirus (HPV). Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. De försvinner oftast av sig själva, men det kan ta tid.

Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

Vårtor har hög smittorisk

Vårtor smittar och kan lätt överföras från en person till en annan och till andra delar av kroppen. Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum där de trivs bäst. 

Vid ömmande fotvårtor kan man använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Plåstren finns till exempel på apotek.

Svårt att undvika vårtor

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om man är känslig. Du bör därför undvika att låna andras handdukar och skor. Du kan också försöka undvika att gå barfota när du badar och duschar i allmänna badhus.

Behandling med laser

Traditionell koldioxidlaser används vid behandling av vårtor eftersom den dödar virus. Laserstrålarna stryper näringstillförseln till vårtan och gör att den torkar ut och försvinner. Efter två till tre behandlingar försvinner vårtan. Behandlingarna utförs med 1-2 veckors intervall.

Vad kostar det?

Du betalar endast i samband med första behandlingen det pris som gäller för antal vårtor som ska behandlas. De behandlingar som behövs därefter ingår i priset.

behandling av vårtor med laser