Meny Stäng

Mer om akne

Vad är akne?

Inflammatorisk acne kan uppstå genom samverkan av flera faktorer:

  • Ökad talgproduktion.
  • Abnorm keratinisering av follikelepitelet, ”pluggning”.
  • Kolonisering av komedoner med bakterien P. acnes.
  • Inflammation.
types of acne and pimples

Vad är akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som drabbar 80-90 % av befolkningen någon gång i livet under tonåren och som brukar avta vid 20 års åldern. 

Orsaker till acne

I puberteten ökar androgenproduktionen hos både pojkar och flickor, vilket stimulerar talgkörtlarna till ökad talgproduktion. Talg utsöndras och blandas med keratinet från follikelepitelet och då uppstår de tidiga icke inflammatoriska akneförändringarna (pormaskar). Vita, slutna komedoner består mest av keratiner medan svarta, öppna komedoner innehåller mycket talg och melanin. Stora mängder substrat för den normala follikelbakterien.

Propionibacterium acnes (P. acnes), sedan år 2016 Cutibacterium acnes (C. acnes) är en vanligt förekommande anaerob bakterie i huden.  P. acnes finns främst i porer och hårsäckar och livnär sig på sebum från talgkörtlarna, döda hudceller och restprodukter från huden. En förhöjd produktion av näring gör att bakterien ökar i antal och storlek och frigör enzymer och proteiner som kan bland annat skada talgkörtlarnas cellstruktur. En sådan skada leder främst till en komedonisk inflammation, en så kallad pormask. Vid ytterligare tilltäppning av porer ökar inflammationen, vilket kan leda till bildande av papler och pustler. 

Behandlingsalternativ

Det finns flera typer av receptfria och receptbelagda läkemedel för aknebehandling som finns på apotek. Läkemedlen finns som kräm, gel eller i tablettform (antibiotika).

Vi använder IPL blått ljus som har en inflammationshämmande effekt vid behandling av akne. Det blå ljuset dödar bakterien Propionebacterium acnes, de bakterier som infekterar tilltäppta porer och orsakar akne. Rekommenderas 1-2 gånger i veckan i upp till 8 veckor för uppnå ett optimalt resultat. Genom att kombinera med produkter anpassade för aknehud kan man uppnå ännu bättre och snabbare resultat.

IPL blått ljus ger goda resultat på all akne och passar alla hudtyper. Behandlingen fungerar som inflammationshämmande och kan därför göra att aknen läker ut. Läs om behandlingen