Meny Stäng

Mer om akne

Vad är akne?

Inflammatorisk akne kan uppstå genom samverkan av flera faktorer:

  • Ökad talgproduktion.
  • Abnorm keratinisering av follikelepitelet, ”pluggning”.
  • Kolonisering av komedoner med bakterien P. acnes.
  • Inflammation.
types of acne and pimples

Vad är akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som drabbar 80-90 % av befolkningen någon gång i livet under tonåren och som brukar avta vid 20 års åldern. 

Orsaker till akne

I puberteten ökar androgenproduktionen hos både pojkar och flickor, vilket stimulerar talgkörtlarna till ökad talgproduktion. Talg utsöndras och blandas med keratinet från follikelepitelet och då uppstår de tidiga icke inflammatoriska akneförändringarna (pormaskar). Vita, slutna komedoner består mest av keratiner medan svarta, öppna komedoner innehåller mycket talg och melanin. Stora mängder substrat för den normala follikelbakterien.

Propionebacterium acnes genom en kombination av ökad produktion och retention av talg. Nedbrytningsprodukter, bland annat peptider och fettsyror, kan diffundera genom follikelepitelet och orsaka inflammation i huden. 

Behandlingsalternativ

Det finns flera typer av receptfria och receptbelagda läkemedel för aknebehandling som du kan köpa på apoteket. Läkemedlen finns som kräm och gel eller i tablettform.

Vi använder IPL blått ljus som har en hämmande effekt vid behandling av akne. Det blå ljuset dödar bakterien Propionebacterium acnes, de bakterier som infekterar tilltäppta porer och orsakar akne. Behandlingen görs 1-2 gånger i veckan i upp till 8 veckor för ett optimalt resultat. Behandlingen kan kombineras med produkter anpassade för aknehud för att få ännu bättre resultat.

Behandlingen Passar Alla Hudtyper

IPL blått ljus ger goda resultat på all akne. Behandlingen fungerar inflammationshämmande och aknen läker ut.