Meny Stäng

Xantelasma/milier/syringom

Behandling av xantelasma/milier/syringom

Vi behandlar xantelasma, milier och syringom med kirurgisk koldioxidlaser efter lokalbedövning med bedövningskräm. Behandlingen är effektiv och ger goda resultat. 

Xantelasma behandling med laser

Xantelasmata eller xantelasma är fettansamling i form av fläckar som uppkommer runt ögonen. Fettfläckarna är gula/orange och lätt upphöjda. De kan bli större med tiden och variera i storlek och omfattning. Xantelasma kan bero på höga blodfetter/högt kolesterolvärde. Det är därför viktigt att kontrollera kolesterolvärdet/blodfetterna för att försäkra sig om att värdena är normala. Xantelasma kan upplevas som missprydande samt besvärande då det kan tynga ögonlocken.

Milier är ofarliga små vita upphöjda knölar och sitter runt ögonen. Kan uppkomma vid användning av mineraloljor och produkter som innehåller vax. Milier är vanliga hos personer med fet eller torr hy.

Syringom är hudfärgade eller gulaktiga, fasta, rundade knölar som ofta sitter under ögonen och övre delen av kinden. De orsakas av överproduktion av svettkörtlar. De är välavgränsade och cirka 1-3 mm i diameter stora. Syringom uppkommer vanligtvis i puberteten men kan utvecklas även senare. Dessa orsakar inga besvär i form av klåda eller smärta.  

Laser istället för kirurgi

Vi behandlar xantelasma, milier och syringom med laser efter lokalbedövning med en bedövningskräm. Lasern förångar förändringarna och på platsen uppstår ett sår som läker efter cirka en vecka. Med koldioxidlaser behandlar man med hög precision och oftast utan blödning. Jämfört med kirurgiska ingrepp (skalpell) ger laser mindre svullnad, mindre smärta och mindre risk för infektion och ärrbildning. Jämfört med skalpell blir också eftervården mindre omfattande.