Meny Stäng

Virusvårtor

Virusvårtor (verrucae)

Vårtor orsakas av HPV och kan förekomma hos alla. Vi erbjuder laserbehandling som stryper näringstillförseln och gör att vårtan torkar ut.

Virusvårtor (verrucae)

Virusvårtor (verrucae)

Vårtor eller virusvårtor orsakas av Humant Papillomvirus (HPV). Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. De försvinner oftast av sig själva, men det kan ta tid.

Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Vårtor på händer är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som mycket små blomkålshuvuden.

Vårtor har hög smittorisk

Vårtor smittar och kan lätt överföras från en person till en annan och kan också smittas till andra delar av kroppen. Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller våta golv i duschar och omklädningsrum där de trivs bäst. Det kan vara av värde att använda badtofflor vid dusch på gym och på badhus och andra allmänna platser. 

Vid ömmande fotvårtor kan man använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Plåster finns att köpa på apotek.

Svårt att undvika vårtor

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om man är känslig. Man bör därför undvika att låna andras handdukar och skor. Man ska också att undvika att gå barfota vid bad/dusch i allmänna badhus.

Behandling med laser

Traditionell koldioxidlaser används vid behandling av vårtor eftersom den dödar virus. Laserstrålarna stryper näringstillförseln till vårtan och gör att den torkar ut och försvinner.

behandling av vårtor med laser