Meny Stäng

Vad kan behandlas med koldioxidlaser?

Kirurgisk koldioxidlaser – istället för skalpell

Kirurgisk koldioxidlaser – ett skonsamt och precist alternativ för att ta bort olika hudförändringar. Fibrom, hudflikar, milier, spider naevi, syringom, vårtor och xantelasma/xantelasmata samt keratoser och åldersfläckar. 
Koldioxidlaser förångar vävnad skonsamt och med hög precision, vilket gör att lasern fungerar utmärkt för att ta bort en rad benigna (ofarliga) hudförändringar i ansiktet och på övriga kroppen med mycket gott resultat och mycket liten risk för ärrbildning.

Fibrom

Ett fibrom är en liten, mjuk och ofarlig vävnadsknuta på huden.

Hudflikar/Skin Tags

Små ofarliga hudförändringar som kan sitta runt halsen, i armhålorna, under bysten på kvinnor, på flanker samt i ljumskarna. Hudflikar kan även uppkomma runt ögonen.  

Milier

Ser ut som vita prickar, hårda, och sitter runt ögonen men även på andra delar av ansiktet. Kan uppkomma vid användning av mineraloljor och produkter som innehåller vax. Vanliga hos personer med fet eller torr hy.

Spider naevi

Små punktformiga blodkärl, som vanliga hos barn men även hos vuxna. Dessa kan försvinna spontant men går att behandla med fördel med laser. 

Syringom

Svettkörtelökning i form av små hudfärgade eller gulaktiga, fasta, runda knottror kring ögonen. Dessa är välavgränsade 1-3 mm i diameter stora. Orsakar inte klåda eller smärta.  

Vårtor (verrucae)

Vårtor eller virusvårtor på händer och fötter hos vuxna och barn som orsakas av Human papillom virus (HPV) och som kan smitta vid beröring.

Xantelasma/xantelasmata

Ofarliga gula lätt upphöjda fettfläckar som uppkommer på ögonlocken runt ögonen. Dessa kan bero på höga blodfetter/högt kolesterolvärde. 

Keratoser och åldersfläckar

Aktiniska keratoser

Ofarliga ytliga hudförändringar som kan bero på för mycket solning genom livet. Vanligast därför hos äldre personer. Aktiniska keratoser är cellförändringar som, trots att de flesta är ofarliga, ibland kan utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. Rekommendationen är därför att behandla aktiniska keratoser för att minska risken för att skivepitelcancer ska utvecklas på huden.

Seborroiska keratoser

Åldersvårtor eller mjällvårtor är ljusbruna, bruna eller gråsvarta upphöjda förändringar med tydlig kant och lite fettglänsande yta. Oftast får man åldersvårtor i ansiktet och på bröst och rygg. Vårtorna övergår inte i cancer, men vårtor kan upplevas som missprydande och man vill därför ta bort dessa .

Åldersfläckar/solfläckar eller lentigo solaris 

Ofarliga ljusbrunt pigmenterade fläckar som man oftast får på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Ljuskänsligt pigment kan också ge upphov till åldersfläckar. Åldersfläckar bildas oftast i ansiktet, på halsen, axlarna, övre ryggen, handryggarna och handlederna.