Med kirurgisk koldioxidlaser behandlar behandlar vi en rad olika ofarliga hudförändringar, så som fibrom, milier, hudflikare m.fl. …
Kirurgisk koldioxidlaser
Kirurgisk koldioxidlaser (CO2-laser) kan användas i stället för skalpell och är därför vanlig vid behandling av en rad godartade hudförändringar.

Koldioxidlaser sänder ut elektromagnetisk strålning med en våglängd på 10 600 nm, därför är laserstrålarna osynliga med blotta ögat. Behandling med koldioxidlaser bygger på brännglasprincipen, dvs. att den fokuserade ljusenergin absorberas helt av huden och omvandlas till värmeenergi.
Man kan i princip behandla alla med laser. Fördelarna med kirurgisk koldioxidlaser är många jämfört med skalpell. Genom att variera laserns och grad av fokusering (dvs. effekttätheten) justerar man så att lasern kan användas för att koagulera, förånga eller skära. Allt detta utan att beröra huden, en helt steril procedur.
Med denna laser behandlar man med hög precision och oftast utan blödning. Den ger även mindre svullnad, mindre smärta och mindre risk för ärrbildning än en skalpell. Ingreppen kan oftast göras utan bedövning eller med enbart EMLA-kräm. Jämfört med skalpell blir eftervården mindre omfattande. Dessutom minskar risken för infektioner och ärrbildning.
Man slipper desinficera skålar, skalpeller etc. samt reducerar åtgången av förbandsmateriel avsevärt.
Kan laserljuset orsaka ögonskador?
Koldioxidlaser har en lång våglängd, därför kan glas eller plast stoppa alla strålar. Detta innebär att vanliga glasögon fungerar utmärkt som ögonskydd. Vi använder ändå alltid skyddsglasögon vid behandling.
Vad kan behandlas med koldioxidlaser?
Koldioxidlaser förångar vävnad skonsamt och med hög precision, vilket gör att lasern fungerar utmärkt för att ta bort en rad benigna (ofarliga) hudförändringar i ansiktet och på övriga kroppen med mycket gott resultat och mycket liten risk för ärrbildning.
FIBROM: Ett fibrom är en liten, mjuk och ofarlig vävnadsknuta på huden.
HUDFLIKAR/SKIN TAGS: Små ofarliga hudförändringar som kan sitta runt halsen, i armhålorna, under bysten på kvinnor, på flanker samt i ljumskarna. Hudflikar kan även uppkomma runt ögonen.
MILIER: Ser ut som vita prickar och sitter runt ögonen men även på andra delar av ansiktet. Kan uppkomma vid användning av mineraloljor och produkter som innehåller vax. Vanliga hos personer med fet eller torr hy.
SPIDER NAEVI: Små punktformiga blodkärl, som vanliga hos barn men även hos vuxna. Dessa kan försvinna spontant men går att behandla med fördel med laser.
SYRINGOM: Svettkörtelökning i form av små hudfärgade eller gulaktiga, fasta, runda knottror kring ögonen. Dessa är välavgränsade 1-3 mm i diameter stora. Orsakar inte klåda eller smärta.
VÅRTOR: Virusvårtor på händer och fötter hos vuxna och barn som orsakas av Human papillom virus (HPV) och som kan smitta vid beröring.
XANTELASMA: Ofarliga gula lätt upphöjda fettfläckar som uppkommer på ögonlocken runt ögonen. Dessa kan bero på höga blodfetter/högt kolesterolvärde.
Keratoser och åldersfläckar
AKTINISKA KERATOSER: Ofarliga ytliga hudförändringar som kan bero på för mycket solning genom livet. Vanligast därför hos äldre personer. Aktiniska keratoser är cellförändringar som, trots att de flesta är ofarliga, ibland kan utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. Rekommendationen är därför att behandla aktiniska keratoser för att minska risken för att skivepitelcancer ska utvecklas på huden.
SEBORROISKA KERATOSER: Åldersvårtor eller mjällvårtor är ljusbruna, bruna eller gråsvarta upphöjda förändringar med tydlig kant och lite fetglänsande yta. Oftast får man åldersvårtor i ansiktet och på bröst och rygg. Vårtorna övergår inte i cancer, men kan upplevas som missprydande och att man därför vill ta bort dessa.
ÅLDERSFLÄCKAR/SOLFLÄCKAR ELLER LENTIGO SOLARIS: Ofarliga ljusbrunt pigmenterade fläckar som man oftast får på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Ljuskänsligt pigment kan också ge upphov till åldersfläckar. Åldersfläckar bildas oftast i ansiktet, på halsen, axlarna, övre ryggen, handryggarna och handlederna.
Hur går det till?
Laserstrålarna förångar hudförändringen och på platsen uppstår ett sår som läker efter några dagar och lämnar inga ärr. För det mesta räcker det med en behandling för att ta bort en hudförändring med laser, men ibland kan det behövas fler än en behandling.
Efter behandlingen är huden röd. Några dagar senare bildas en skorpa och när denna ramlar av är huden på platsen något rosaaktig. Huden återfår sin normala hudton efter en tid, hur lång tid är individuellt, och på platsen där hudförändringen suttit syns ingenting förutom frisk hud.
Hur många behandlingar behövs?
För det mesta räcker en behandling för att ta bort en hudförändring med laser, men ibland kan det behövas fler än en behandling. Vi erbjuder därefter återbesök inom sex månader efter behandlingen för 500 kr, därefter gäller fullt pris.
Spider naevi är kärlbildningar som förekommer hos barn och vuxna. Dessa kan försvinna spontant hos barn men kan med fördel behandlas med laser…
Virusvårtor kan vara smittsamma och göra ont. Behandling med kirurgisk koldioxidlaser fungerar effektivt vid behandling av virusvårtor…
Xantelasma är ett ofarligt tillstånd med fettansamling runt ögonen som vi kan behandla med koldioxidlaser…