Meny Stäng

Melasma och andra pigmenteringar

Melasma/pigmenteringar

Melasma och andra ofarliga pigmentrubbningar kan behandlas med fraktionerad laser och kan försvinna helt efter en behandling, ibland kan det dock behövas flera behandlingar. 

laser tar bort pigmenteringar

Melasma (kloasma) är ett ofarligt tillstånd med ökad pigmentering. Melasma är vanligt hos kvinnor i fertil ålder och kan uppstå på grund av hormonell hyperpigmentering i samband med graviditet eller vid användning av p-piller. Det kännetecknas av ljusbruna, grå-bruna eller mörkbruna fläckar i ansiktet, särskilt på kinder, centrala ansiktet, pannan, över läpparna, näsan, näsryggen och hakan samt runt ögonen. 

Melasma i ansiktet liknar till utseendet åldersfläckar men täcker större områden med fläckig hud. Det kan också finnas på andra delar av kroppen som utsätts för mycket sol, såsom rygg, underarmar och hals. 

Melasma är vanligare hos kvinnor som lätt får solbränna och kvinnor som har ökad pigmentering i huden. Pigmentfläckarna bleknar under vintern men återkommer sedan varje sommar vid ny solning. Undvik därför sol då tillståndet förvärras av solning.

Orsaker till melasma

Melasma har med kroppens hormoner att göra och kan drabba gravida, eller kvinnor som äter P-piller. Tidigare kallades fläckarna kloasma – ”graviditetsmask”. De uppkommer enbart hos vissa kvinnor som är särskilt benägna för att få denna typ av reaktion. Sedan de lågdoserade P-pillren är det inte längre så vanligt att melasma uppstår. Hos kvinnor som tar p-piller utvecklar ca 30 % melasma eftersom deras kroppar genomgår en liknande typ av hormonella förändringar som sker under graviditet. Melasma på överläppen kan tyda på användning av p-piller. Det kan också vara associerat med en del andra läkemedel eller svår leversjukdom eller av okänd orsak. Melasma framkallas inte när menopausala kvinnor behandlas med östrogenpreparat.

Sällsynta orsaker

Det finns sällsynta invärtesmedicinska sjukdomar som också kan ge liknande bruna fläckar/pigmenteringar i ansiktet. I sådana fall brukar det dock finnas andra symtom samtidigt. Vissa mediciner kan efter en längre tids behandling, som en biverkan, också framkalla pigmentförändringar i huden.

Hudbristningar/striae behandlas med laser.

Melasma-liknande förändringar

Parfymer och vissa kosmetiska preparat kan vid solning ge bruna hudförändringar på huden i ansikte och hals. Det gäller även hudkontakt en solig dag med växtsafter från t ex björnloka, citroner, persilja, morotsblast, ängspalsternacka, ormbunke, klöver eller smörblommor m.fl. Dessa växter innehåller så kallade psoralenämnen, som aktiveras av solstrålning, varefter de framkallar hudbesvär med rodnad, ibland blåsbildning, och bruna fläckar som ett följdtillstånd.

Solskadad hud kan förekomma i form av bruna pigmenteringar i huden och kan därför behandlas på samma sätt. 

Behandling av pigmenteringar

Fraktionerad koldioxidlaser kan användas för behandling av melasma och ger oftast bra resultat. Vi behandlar pigmenteringar för att få tillbaka hudens naturliga färgton. Pigmenteringarna kan försvinna efter en behandling, ibland kan det dock behövas flera behandlingar för att få bort dessa helt. . Huden läker efter några dagar och man ser en omedelbar effekt av behandlingen.

Boka gärna konsultationstid för information och kostnadsförslag!

Melasma