Kirurgisk koldioxidlaser

Kirurgisk laser kan användas i stället för skalpell och är vanlig vid behandling av en rad godartade hudförändringar. 

Koldioxidlaser sänder ut elektromagnetisk strålning med en våglängd på 10 600 nm, därför är laserstrålarna osynliga med blotta ögat. Behandling med koldioxidlaser bygger på brännglasprincipen, dvs. att den fokuserade ljusenergin absorberas helt av huden och omvandlas till värmeenergi.

Genom att variera laserns och grad av fokusering (dvs. effekttätheten) justerar man så att lasern kan användas för att koagulera, förånga eller skära. Allt detta utan att beröra huden, en helt steril procedur. Att ta bort födelsemärken och andra ofarliga hudförändringar med laser innebär dessutom mindre smärta jämfört med, t.ex. skalpell. Den ger även mindre svullnad efter behandlingen, vilket innebär en lindrigare och kortare konvalescenstid.

Vad kan behandlas med koldioxidlaser?

Koldioxidlasern förångar bort vävnad skonsamt och med precision och fungerar därför utmärkt för borttagning av en rad benigna (ofarliga) hudförändringar i ansiktet och på övriga kroppen med mycket gott resultat och utan ärrbildning.

FIBROM: Ett fibrom är en liten, mjuk och ofarlig vävnadsknuta på huden.

HUDFLIKAR/SKIN TAGS: Små ofarliga hudförändringar som kan sitta runt halsen, i armhålorna, under bysten på kvinnor, på flanker samt i ljumskarna.

MILIER: Ser ut som vita prickar och sitter runt ögonen men även på andra delar av ansiktet. Kan uppkomma från mineral oljor och produkter innehållande vax. Vanliga hos personer med fet eller torr hy.

SYRINGOM: Svettkörtelökning i form av små knottror kring ögonen.

XANTELASMA: Gulaktiga hudförändringar (fettansamling) som sitter runt ögonen. Dessa kan bero på höga blodfetter/högt kolesterolvärde. Förändringarna kan vara risgrynsstora men även större och omfatta ögonlocken på båda ögonen. Dessa kan upplevas som mycket missprydande.

AKTINISKA KERATOSER: Ofarliga ytliga hudförändringar som kan bero på för mycket solning genom livet. Valigast därför hos äldre personer. Aktiniska keratoser är cellförändringar som, trots att de flesta är ofarliga, ibland kan utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. Rekommendationen är därför att behandla aktiniska keratoser för att minska risken för att skivepitelcancer ska utvecklas på huden.

ÅLDERSFLÄCKAR/SOLFLÄCKAR ELLER LENTIGO SOLARIS: Ofarliga ljusbrunt pigmenterade fläckar som man oftast får på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Ljuskänsligt pigment kan också ge upphov till åldersfläckar. Åldersfläckar bildas oftast i ansiktet, på halsen, axlarna, övre ryggen, handryggarna och handlederna.

SEBORROISKA KERATOSER: Åldersvårtor eller mjällvårtor är ljusbruna, bruna eller gråsvarta upphöjda förändringar med tydlig kant och lite fetglänsande yta. Oftast får man åldersvårtor i ansiktet och på bröst och rygg. Vårtorna övergår inte i cancer, men kan upplevas som missprydande och att man därför vill ta bort dessa.

VÅRTOR: Virusvårtor på händer och fötter hos vuxna och barn som orsakas av Human papillom virus (HPV) och som kan smittas vid beröring.

SPIDER NAEVI: Små punktformiga blodkärl, vanliga hos barn och kan försvinna spontant.

Hur går det till?

Med hjälp av laserstrålarna förångas hudförändringen bort och på platsen uppstår ett sår som läker på några dagar och lämnar inga ärr. För det mesta räcker det med en behandling för att ta bort en hudförändring med laser, men ibland kan det behövas fler än en behandling.

Efter behandlingen är huden röd. Några dagar senare bildas en skorpa och när denna ramlar av är huden på platsen något rosaaktig. Huden återfår sin normala hudton efter en tid, hur lång tid är individuellt, och på platsen där hudförändringen suttit syns ingenting utom slät frisk hud.

Hur många behandlingar behövs?

För det mesta räcker en behandling för att ta bort en hudförändring med laser, men ibland kan det behövas fler än en behandling. Vi erbjuder därefter återbesök inom sex månader efter behandlingen för 500 kr, därefter gäller fullt pris.

Med kirurgisk koldioxidlaser behandlar behandlar vi en rad olika ofarliga hudförändringar, så som fibrom, milier, hudflikare m.fl. …

Spider naevi är kärlbildningar som förekommer hos barn och vuxna. Dessa kan försvinna spontant hos barn men kan med fördel behandlas med laser…

Virusvårtor kan vara smittsamma och göra ont. Behandling med kirurgisk koldioxidlaser fungerar effektivt vid behandling av virusvårtor… 

Xantelasma är en ansamling fett på ögonlocken och kan upplevas som missprydande. Vi erbjuder behandling med kirurgisk koldioxidlaser som inte efterlämnar några ärr…